Foto: Colourbox

Behov for standardvurderinger af nanomaterialer

tirsdag 20 dec 16

Ph.d.-afhandling fra DTU Miljø har fokus på produkter med nanomaterialer. Afhandlingen peger på et behov for bl.a. farekarakterisering af materialerne.

Der kommer flere og flere produkter, der indeholder nanomaterialer - fra madvarer og produkter til personlig pleje, til elektronik og husholdningsapparater. Materialer i nanoskala (1-100nm) besidder nemlig unikke fysisk-kemiske egenskaber og har større reaktivitet end de samme materialer i større skala. Men da nanomaterialer potentielt kan frigives og eksponere forbrugere og miljø, og på grund af manglende data og usikkerhed om hvilke risici, de udgør, er man bekymret for sikkerheden.

Behov for standardisering

Aiga Mackevica fra DTU Miljø har undersøgt, hvilke nanoprodukter, der er tilgængelige på det europæiske marked, og hvilke der allerede er undersøgt. Derudover undersøges frigivelsen af nanomaterialer fra en række produkter eksperimentelt (i de fleste tilfælde var frigivelsen minimal). Endelig blev modeller til risikovurderinger undersøgt.

Afhandlingens resultater peger på et behov for standardiseret datarapportering, harmoniseret eksponeringsvurdering og farekarakterisering af nanomaterialer.


Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.