Brøndbyvester Vandværk

Ny viden om blødgøring af vand i Danmark

torsdag 02 feb 17

Kontakt

Camilla Tang
Ph.d.-studerende
DTU Miljø
45 25 16 08

Kontakt

Hans-Jørgen Albrechtsen
Professor
DTU Miljø
45 25 15 86

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem DTU Miljø, HOFOR og NIRAS.

DTU Miljø er en af de største universitetsenheder i Europa med fokus på vand, miljøteknologi og bæredygtighed. DTU Miljøs 175 medarbejdere arbejder på at udvikle nye miljøvenlige og bæredygtige teknologier samt at formidle denne viden til samfundet og nye generationer af ingeniører.

HOFOR står for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab. HOFOR sørger dagligt for rent drikkevand til en million kunder. Derudover forsyner HOFOR byer med klimavenlig fjernvarme, bygas og fjernkøling, afleder spildevand og opfører vindmøller. HOFOR ejer desuden Amagerværket, som producerer fjernvarme og el. HOFOR har en årlig omsætning på over 5 mia. kroner og beskæftiger 1.100 engagerede medarbejdere, som hver dag arbejder på selskabets vision om at skabe bæredygtige byer – grønt, sikkert og billigt.

NIRAS er en international, rådgivende ingeniørvirksomhed med kontorer i Europa, Afrika og Asien. Virksomhedens 1.500 eksperter løser både lokale og globale udfordringer i mere end 5.000 igangværende projekter verden over. NIRAS har mere end 60 års erfaring og er ledende inden for bl.a. vandsektoren, miljøområdet og udviklingsbistand.

For første gang vil danske vandværker fjerne kalk fra drikkevandet i større skala. Nyt forskningsprojekt mellem DTU, NIRAS og HOFOR skal skabe større viden om de forskellige teknologier til brug for blødgøring af vand.

Forbrugerene efterspørger i stigende grad en bedre kvalitet af deres drikkevand. Denne kvalitet kan opnås ved at blødgøre vandet i de dele af landet, hvor vandet indeholder meget kalk. At det også er en samfundsøkonomisk fordel centralt at fjerne kalk fra drikkevandet, understøttes af flere nationale og internationale analyser. Både økonomi og miljø drager fordel af længere levetid for husholdningsmaskiner og en reduceret anvendelse af vaskepulver i blødgjort vand. Og forbrugerne skal anvende færre kemikalier og mindre tid på at afkalke brusekabine, elkedler og kaffemaskiner.

”Holland, Frankrig og det sydlige Sverige har længe fjernet kalk fra vandet. Det vil man nu også begynde at gøre i Danmark. Derfor er det både aktuelt og relevant at gennemføre et forskningsprojekt, der systematisk undersøger de forskellige teknologier og inddrager internationale erfaringer og viden,” forklarer Camilla Tang, der er tilknyttet NIRAS og DTU Miljø.

Den unge superforsker vil i de kommende år skabe grundlag for et videnskabeligt baseret beslutningsværktøj, som danske forsyningsselskaber kan anvende, når de skal træffe beslutning om blødgøring af vand. Det er nemlig ikke så enkelt, som det lyder – valg af teknologi afhænger bl.a. af kvaliteten  af grundvandet, der pumpes op, størrelsen og indretningen af det enkelte vandværk og muligheden for at anvende det kalk, der fjernes fra vandet.

Brøndby får som de første blødt vand

Flere vandforsyninger overvejer i øjeblikket at blødgøre vandet, og HOFOR, der står for vandforsyningen i otte kommuner i hovedstadsområdet, har truffet beslutning om at fjerne en stor del af kalken fra det meget hårde vand i de storkøbenhavnske kommuner.

”Arbejdet kommer til at ske i faser, så vi løbende kan tilpasse på baggrund af de erfaringer, vi indhenter. I løbet af 2017 vil vi starte med at blødgøre vandet i Brøndby. Vi har på forhånd spurgt vores forbrugere i området, som er meget begejstrede ved udsigten til at skulle bruge mindre tid på at afkalke i hjemmet,” fortæller planlægger i HOFOR, Per Sand Rosshaug.

”I øjeblikket er vi ved at undersøge, hvad den kalk, der fjernes fra vandet, kan anvendes til. Den stammer jo fra grundvandet, så det er et meget rent produkt, som der er udenlandske markeder for bl.a. i form af foder til høns. Af hensyn til bæredygtigheden ønsker vi ikke at eksportere, men at afsætte kalken lokalt. Vi har allerede indgået en aftale med Faxe Kalk og glæder os til, at forskningsprojektet vil bidrage til at afdække yderligere muligheder”.

Camilla Tang vil få adgang til data fra Brøndbyvester Vandværk. Også andre vandforsyninger i Danmark overvejer i øjeblikket at blødgøre deres vand.

Et videnskabeligt beslutningsværktøj
NIRAS bidrager som HOFOR økonomisk til forskningsprojektet og leverer samtidig væsentlige data fra deres hollandske samarbejdspartner Witteveen+Bos, der er en af verdens førende eksperter inden for blødgøring af vand.

”Når vi fremover skal rådgive danske vandforsyninger om blødgøring af vand, er det væsentligt for os, at det sker på det bedst mulige videnskabelige grundlag. Med det nye forskningsprojekt får vi tilvejebragt det nødvendige beslutningsværktøj. For selvom det kan lyde enkelt, så er kvaliteten af grundvandet samt en række forsyningstekniske forhold afgørende for, hvordan man mest optimalt kan fjerne kalken fra vandet – og om det overhovedet er en god idé at gøre det,” fortæller forretningschef Jens Brandt Bering fra NIRAS.

Når projektet er afsluttet om tre år er målet at have udviklet et DSS – Decision Support System – der bygger på en systematisk afdækning af eksisterende viden og erfaringer og kan anvendes i forbindelse med eventuel indføring af blødgøringsteknologier.

Kontakt
Per Sand Rosshaug, planlægger, mail: psro@hofor.dk, tlf: 27 95 42 29
Jens Brandt Bering, forretningschef, mail: jens@niras.dk, tlf: 21 41 83 03

 


Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.
https://www.env.dtu.dk/om-os/nyheder/nyhed?id=0F631CEE-B915-4DA8-8393-1699AAF87AED&utm_device=web&utm_source=RelatedNews&utm_campaign=Comammox-Nitrospira
27 NOVEMBER 2020