En forskergruppe fra DTU Miljø har udviklet nyt undervisningsmateriale om vand og bæredygtighed målrettet brug i gymnasiet. Materialet er baseret på ny forskning og sat sammen i tværfaglige emner om aktuelle udfordringer på vandområdet. Formålet er at gymnasielærerne kan bruge dele eller hele materialet efter eget ønske – er det cases og quizzes der efterspørges kan de bruges direkte suppleret med den baggrundsinformation der henvises til.
Forløbene har fællestitlen 'Regn på vand' og omhandler pesticidforurening af drikkevand, grundvandsforurening, pesticidnedbrydning, bortledning af regnvand ved skybrud, klimatilpasningsløsninger m.m. Materialet omfatter forskellige elementer som quiz, you-tube film, øvelser, slideshow og læsemateriale samt læringsmål for hvert emne.
En følgegruppe af gymnasielærere fra henholdsvis STX og HTX sikrer, at materialet rammer det rette niveau til undervisningsbrug og de rette aktuelle emner.
”Vores vision er, at eleverne får en oplevelse af, at de kan anvende redskaber fra gymnasieundervisningen til at løse nogle af samfundets store udfordringer. Man skal ikke bare lære formler for formlernes skyld. Forhåbentlig vil nogle af dem også efterfølgende få lyst til at blive ingeniører og arbejde videre med eksempelvis løsninger til vandsektoren,” siger den unge forsker Mathilde Jørgensen Hedegaard, der sammen med nogle af Danmarks førende forskere på området har udviklet materiale til nogle af emnerne.
Formål med undervisningsmaterialet
Med undervisningsmaterialet ’Regn på vand’ vil vi i hele landet bidrage til at øge gymnasieunges interesse, engagement og handlekompetencer inden for naturvidenskab, vand og bæredygtighed, ved dels at udvikle og formidle (kurser) undervisningsmateriale af høj kvalitet, dels ved afholdelse af konkurrencer omkring ’Stockholm Junior Water Prize’ (SJWP).
Undervisningsmaterialet er opdelt i relevant forløb, som adresserer aktuelle emner inden for vand og bæredygtighed. Forløbene er opdelt i under-emner med tilhørende 1) baggrundsmateriale og 2) opgave, quiz eller case til at afprøve elevernes læring. Vi har valgt en ingeniørmæssig tilgang, da det herved giver mulighed for at kvantificere teorien – eller med andre ord at regne på vand!
Studie/karrierevejledning
Følgende materiale er inspireret af emner, der undervises og forskes i på DTU Miljø. Hvis du er interesseret i at høre mere om den tilhørende bacheloruddannelse ’Vand, Bioressourcer og Miljømanagement’, kan du se mere her: http://www.dtu.dk/uddannelse/bachelor/vand-bioressourcer-og-miljoemanagement